Skatepark týždňa: Hirschgarten street park, Mníchov, Nemecko
Streda 01. Marca 2023
Autor: Tlakbeton

0 komentárov

Skatepark týždňa: Hirschgarten street park, Mníchov, Nemecko

Mníchov je mesto s najviac skateparkami v Nemecku. Ja osobne mám k tomuto miestu veľmi blízky vzťah, strávil som v ňom veľa času, pracoval som na jednom lokálnom parku a ďalšom parku v neďalekom Augsburgu. Mníchov je známy pivnými záhradami, ktoré v minulosti mali svoj účel. V časoch keď nemali chladničky, vymysleli špeciálny systém na skladovanie piva v podzemných pivniciach.

Na vrchu nasadili gaštany, ktoré majú plytké korene, tým pádom nepoškodia pivnice pod ním a poskytujú extra ochranu, čím pivo vydržalo dlhšie. Čo sa dá robiť v tieni gaštanov keď sú pod vami pivnice plné piva? Predsa ho piť a tak nám vznikli legendárne biergarten, ktoré fungujú dodnes a piť pivo v týchto miestach je mega zážitok o čom by vám vedel porozprávať aj náš kamoš Tomáš Čekovský. Pri jednej z týchto záhrad majú jelene, po nemecky hirsch a tak máme Hirschgarten. Okrem pivnej záhrady je to obrovský zelený park akých je v Mníchove hodně jako.

V tomto parku sú skateparky dva. Jeden je obrovský backyard bazén s ešte väčším bazénom s fullpipom ktorý ústi do cradlu. My sa dnes však pozrieme na druhý park, ktorý stojí na mieste bývalého skateparku. O jeho dizajn sa postaral Veith Kilbert, ktorý bol v minulosti pro skaterom. Vyštudoval skateboarding na univerzite – áno aj to sa dá – a dnes má vlastnú architektonickú kanceláriu Landskate, ktorá z nášho pohľadu predstavuje špičku v Európe. Pracovali sme len na jednom jeho dizajne, kde navrhol street časť pre najväčší nemecký skatepark Dusseldof Eller, ktorý maá vyše 4.000m2. Okrem hisrchgarten parku navrhol aj skatepark v mníchovskom Olympia parku a čoskoro sa začne realizácia aj prvej skejtovej haly pre mesto Mníchov. Z jeho práce je naznámejšia pravdepodobne Nike sb hala v Berlíne, ale prejdime k samotnému parku:

Park má iba okolo 600m2 a jeho cena bola cca. 190.000 €. Postavila ho firma Schneestern. Vidno, že Veith sa svojej práci rozumie, pretože park je premyslený do posledného detailu a je to jeden z najobľúbenejších parkov pre miestnych lokálov. Moji mníchovskí kamoši si ho fakt pochvaľujú. Všetky prekážky sú pomerne mini, no ich pozícia je presne premyslená a vy tak máte nekonečné množstvo lajn a možností. Tesne po otvorení ho bol otestovať aj veľký pán Frederik Lupták, ktorý si však v parku priviedol zlomenú ruku. Centrálna prekážka má možno 40cm, v parku je oddychová zóna oddelená od skateparku slappy obrúbnikom s drevenou lavičkou, park má dve rôzne farby. Za pomerne málo peňazí veľa muziky. Na záver možno ešte zaujímavosť, že vybaviť park v Mníchove trvá približne sedem rokov od prvého stretnutia lokálov s predstaviteľmi mesta. V meste však vyrastie niekoľko parkov každý rok. Na západe nič špeciálne.

Napísal: Tlakbeton

Zdroj: instagram @lndskt_
www.lndskt.de

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: skatepark mníchov tlakbeton

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!