Banked Air 2018 a slovenské legendy - časť 1.
Utorok 17. Apríla 2018
Autor: Boardlife

0 komentárov

Banked Air 2018 a slovenské legendy - časť 1.

Pravdupovediac sme nečakali, že sa ešte v takomto zložení stretneme. Samozrejme mimo baru, nejakej oslavy, alebo niečo ho podobného. Mali sme na mysli, stretnutie na horách, spoločné jazdenie a užívanie si toho, čo nás od začiatku spája - snowboardingu. Stretnutie však nastalo a bolo veľmi príjemné.

Na začiatku bola pozvánka na zaujímavú a menej tradičnú súťaž s názvom Banked Air. Momentálne sú v kurze netradičné súťaže typu banked slalomu, Helter Skelter-u, DC Hit & Run-u a množstva ďalších. Jazdci a aj diváci sú už presýtení klasických súťaží, preto takéto oživenie vítame. Banked Air je vlastne kombinácia jazdenia na corneroch, v klopenkách a na ďalších prekážkach. Hodnotí sa rýchlosť, štýl a aj airtime. Organizátori si vybrali rakúske stredisko Ischgl kvôli polohe, veľkosti a možnostiam, ktoré poskytovali pri budovaní trate. Ischgl je nádherné veľké stredisko na hranici so Švajčiarskom (raz jazdíte v Rakúsku, potom vo Švajčiarsku) s nezameniteľným apresky a nočným životom.

Organizáciu viedol legendárny Klaus Marko, ktorý stál za ešte legendárnejšími SPC snowboardovými kempami. Že neviete o čom píšeme? Tak to boli legendárne kempy medzi rokmi 1993 a 2004. Kto si pamätá tak potvrdzuje. No a o čo vlastne išlo na Banked Air 2018? Samozrejme nie len o samotné jazdenie, ale aj o stretnutie legiend snowboardingu z rôznych krajín. Tak ako nakoniec bolo? Neskutočne super. Ako sme na začiatku načrtli, nikdy by sme nepovedali, že sa stretne takáto partia. Princíp hlavnej súťaže bol taký, že každá krajina vyskladá team z nejakého mladého nádejného jazdca, jednej baby a viacerých legiend nad 30 rokov. Nepodarilo sa to úplne podľa očakávania, ale aj tak bola zábava. Zo Slovenska cestovali dve posádky. Staršia, dokopy 120 ročná posádka a mladšia dokopy 99 ročná posádka. V tej prvej boli mužské legendy slovenského snowoardingu. Matúš Hubka (40), Tomáš Hafner (40) a Tomáš Lančarič (40).

Kto sa pohybuje v slovenskom snowboardingu vie, čo tieto mená znamenajú a aký rešpekt si zaslúžia. Druhú posádku tvorili Baša Števulová (vek sa nepatrí uvádzať, hlavne ak to je nad 30 rokov), Milan Purdeš (35) a zástupca média Kristián (34). Naplánovaný boli aj Matej Matys so Samom Jarošom, len sa mi nepodarilo doraziť.

Terje Haakonsen.

Super bolo vidieť jazdcov aj z iných krajín. Terje Haakonsen, Gigi Rüf, Marc Swoboda, Werner Stock, Steve Gruber, Stefan Gimpl, Marc Andre Tarte, Martin Černík, Jan Zajíc, Elias Erhardt, Xaver Hoffman, Michal Ligocki, Elena Könz. Legendy a známi jazdci z celého sveta. Vráťme sa na trať. Tá pozostávala zo štyroch veľkých cornerov s plytkým dopadom, aby ortézy a kolená dostali zabrať, následne sa šli klopenky a na záver jeden funboxový skok. Rýchla trať ktorá sa dala zdolať za 47,42 sekundy. Ako sme už spomenuli, z výsledného času sa odrátal airtime a aj štýlové sekundy, ktoré rozdeľovali rozhodcovia. Stavitelia odviedli slušnú prácu na ktorú minuli mega snehu a svojho potu, škoda, že ich všetky tri dni nepodporilo aj počasie.

Druhé pokračovanie reportu z Banked Air 2018 konanom v Ischgli už zajtra.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: terje haakonsen banked air ischgl

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!