Streda 10. Apríla 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla-Števo Kurilla
0 komentárov

Burton Špindl Sping Sessions 2013 – keď si jar dá dovolenku

Špindleruv Mlýn je už tradičným miestom, kde sa počas zimnej sezóny koná niekoľko tradičných snowboardových akcií. Tento rok to bola hneď najväčšia česká snowboardová akcia v histórii Quiksilver Snowjam FIS World Cup 2013. Druhou tradičnou bola koncoročná session pod názvom Burton Špindl Spring Session 2013. O prvej ste už čítali, teraz je čas na BSSS.

BSSS 2013

Predpovede neklamali, no nik im nechcel do poslednej hodiny veriť. Počasie je fenomén, ktorý nevieme ovládať, zatiaľ. Vie umocniť atmosféru, ale aj poriadne skomplikovať život. BSSS však našťastie nestojí a nepadá na počasí, ale na jazdení, ľuďoch, party a kamarátoch. Tradične trvá od štvrtka do nedele, teda nedeľa je už taká kaprovacia a triezviaca. Predsa len s dvoma promile sa šoféruje ťažko. Tak ako bolo?

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Začínalo sa klasicky vo štvrtok. Park sa však pripravoval už v predchádzajúce dni. Chalani od Snowparkdesign pracovali ako dobre zabehnutý Motor a pripravovali pre návštevníkov zase niečo nové. Trocha nás mrzelo, že nám chalani nepripravili nejakú tradičnú tému, no doba je ťažká a tak nechali rozmýšľať aj nás. Classic znamenalo, zober si na seba čo chceš a hlavne si užívaj. Park bol pripravený luxusne. Na jazdcov čakala rampa, do ktorej sa vstupovalo cez dva cornery. Následne rozbeh na skok v prieseku, ktorý tu ostal z predchádzajúcej akcie. Tradične kvalitný, macatý s bezpečným dopadom. Okrem toho nesmel chýbať tradičný corner v spodnej časti a viacero jibov a menších skokov. Tento rok organizátori vsadili na menšie, no luxusné prekážky, ako by tušili, že počasie nedovolí mega polety za lúčov slnka. Na svoje si prišli ako zarití jiberi, tak aj skokani.

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Jazdci. Pravdu povediac sa očakávalo viacej zo zahraničia. Teraz však nemyslíme Slovákov, lebo tých bolo ako hadov. Posledných niekoľko ročníkov zdobili zahraničné mená zvučného cvengu. Bohužiaľ tento rok tomu tak nebolo. Príčiny netušíme, ale môžeme to zvaliť na počasie. Nechýbala domáca česká scéna a už spomínaná slovenská légia. Okrem nich zopár Poliakov a ďalších národností. Pokope v celku slušná banda. Martin, Košice, Prešov, Žilina, Bratislava, Banská Bystrica, Orava a ďalšie mestá a časti Slovenska vyslali svoje posádky. Podľa údajov organizátorov sa na BSSS 2013 stretlo vyše 150 registrovaných riderov.

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Vráťme sa k jazdeniu a organizovaným súťažiam, ktoré sú súčasťou pohodovej akcie. Prvou štvrtkovou akciou bol Anon Big Air Fortune. V preklade koleso šťastia, alebo pre niekoho aj nešťastia. Kto nevie o čo ide, tak tomu to nevysvetlíme, mal by a zastaviť budúci rok. Ha! Súťaž vyhral domáci Ján Nečas, pred druhým Darekom Bergmannom a tretím, našim Maťom Matysom. Jazdili sa triky ako one foot, BS 900, BS double cork a ďalšie. Keďže sa ani vo štvrtok počasie neumúdrilo, tak sa od jazdenia plynule prichádzalo k požívaniu rôznorodých látok. Alko-nealko a občas aj niečo zo zeleniny a ovocia bolo cítiť celým areálom ŠM. To je však dobré, to k jazdeniu na konci sezóny patrí.

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Počas konania BSSS ste mali v dojazde k dispozícii väčšie množstvo stánkov partnerov, kde ste si mohli kadečo kúpiť, pozrieť, otestovať, pochillovať, alebo zkonzumovať. Nechýbal ani veľký party stan, kde sa každým večerom odohrávali domorodé zvyky toho najhrubšieho kalibru. Na cudzincov sa nebral ohľad, museli sa do zvykov zapojiť. Veľká slovenská delegácia, ktorá je poznačená rôznymi zraneniami si vychutnávala priateľskú a pohodovú atmosféru a tak sa občas často stalo, že domorodé zvyky zmohli nejedného nádejného party drtiča skorej, ako sa stačil zapojiť do víru tanca a hudby. Štvrtkový večer patril Red Bull I-Battle a Djs Robotovi a Akvamenovi. 

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Prebudenie nebolo vôbec ľahké, počasie zatiahlo temnú oponu a slnko ostalo spolu s jarou niekde v... veľmi ďaleko. Nevadí. Organizátori a Snowparkdesign sa určite nepotili celé dni pre to, aby sa vylihovalo v posteli, tak šupaj na kopec jazdiť. Fanatizovalo sa úplne všade. Motivačným faktorom bola určite helikopotvora, ktorá aj napriek nie priaznivému počasiu vzlietla a krúžila na hlavy spolu s médiami. Števo sa po pár panákoch odhodlal nastúpiť do vrtiaceho a hučiaceho čuda, ktoré na východe ešte nevidel a mohlo sa ísť natáčať. Na prekážkach lietalo kopec slovenských riderov ako Mate Hubka, Mišo Husár, Milan „Dróty“ Purdeš, Klaudia Medlová, jiby však skorej sedeli Romanovi Röthovi, Jenny a ďalším. Bolo vás fanaticky dosť, tak sa to rozpisovať neoplatí. Piatok večer taktiež patril domorodým zvykom. Ešte viac ľudí, ešte viac ovocia a zeleniny. Onebesovanie sa nemalo konca kraja. Vyrozprávať sa v texte nedá všetko, takže o rok hybaj aj ty. V stane zahrali Prago Union, Navigators a Djs Robot, Jorgos a Akvamen. Amen.

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Kto prežil piatkovú noc, si mohol gratulovať. Kto mal silu vyjsť von, si mohol gratulovať tiež. V party stane sme okolo pol tretej stretli slnko, bolo na kašu a vracalo slnečné lúče. Nikto ho už ani v sobotu neočakával. Tak sa aj stalo. Slnko sa liečilo z opice na hoteli a nám ostávali len mraky pre radosť. Nevadí ic jazdic! Sobotňajšia organizovaná akcia prebehla na Burton Public Kempe, kde sa odjazdil jam ktorého sa zúčastnilo niekoľko našich riderov. Najväčší úspech dosiahla Tinka Droppová ako Best Girl. Best riderom sa stal Ondřej Camrda, Best Kid - Kuba Hroneš, ktorý vo svojom veku jazdí ako pán a špeciálnu cenu si odniesol Emil Franěk. Samozrejme pokračovalo veľké jazdenie v hlavnom snowparku a taktiež pod dohľadom lietajúceho vtáka. Hlavnou sobotňajšou udalosťou bol však Burton Corner Session. Hecovalo sa viacero jazdcov na najvyšší air. No víťazom sa stal Filip Gutwirth za polet približne 8 metrov (nad morom) a za najlepší trik si odniesol ovácie Matěj Novák, trikujúc Mc Twist. Kvôli počasiu sa vyhlásenie výsledkov BSSS presunulo na večer do stanu. To sa už po jazdení každý riadne pripravoval, ako inak ako domorodými zvyklosťami. 

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Večer prichádzal. Stmievalo sa, ale nie zo zle vypálenej domácej, ale pre to že je čas neúprosný. Navoňať sa vyštýlovať. (Módny týždenník HotBoy zvolil za najkrajšiu dvojicu sobotňajšej noci Miška Husára a Tinka Grisníka. K to bol, vie:) Party stan sa plnil, namrazený Jägermeister padal hlava nehlava. Vyhlasovali sa výsledky. Tramtaradá! Best Riders - Dan Paulíček, Honza Nečas, Matěj Novák. Best Girl - Tereza Čermáková, Best Kid (junior, max. 15 let) - Miki Pajer a Special Prize - Jakub Dytkowski a Jesse Augustinus za ich shred lines. To sa už stan plnil, zábava gradovala. My sme sa tešili taktiež na Benji Boko, producenta a Dja, ktorého sme prvý krát počuli minulý rok na Roxy Snow Pro a bol to nezabudnuteľný zážitok. Hral až tak dobre, že sa Matovi Rendekovi zachcelo breakovať a pri šialenej točke na ruke si ju celú rozrezal. Benji bol veľkým zážitkom aj na BSSS, spolu s ďalšími účinkujúcimi. Čo sa dialo potom... ostane ukryté u Sv. Petra.

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Čo na záver? Nedeľa. Kým väčšina riderov odchádzala do svojich domovov a opúšťala areál, tak slnko navracalo svoju silu a prichádzalo do Šindlu. Šit hépens. Po cca 15 hodine vykuklo v plnej sile a žiarilo niekoľko dní (povráva sa, že aj v noci!!!!) Nuž, nevadí, asi to tak malo byť. Poďakovanie ide chalanom z organizačného teamu Rendovi, Marekovi, ale aj babám čo sa na akcii podieľali. Samozrejme Snowparkdesing a Motor a ďalší ľudia stojaci za BSSS 2013. Áno a pravdy sa nebojíme. Určite to cítilo viacero z vás, že ročník 2013 nebol ten najlepší za posledné roky, počasie nevyšlo tak ako sa na jarné jazdenie patrí a taktiež zahraniční rideri chýbali. Odhliadnuc od tohto všetkého BSSS zostáva najlepšou jarnou akciou široko ďaleko, lebo je robená pre ľudí a ľuďmi, čo tomu rozumejú. Zabavili sme sa, zajazdili, strávili super čas. Dúfame, že sa vidíme aj budúci rok, ktorý bude ten najnajnajnajnaj...... Video stočil Števo Kurilla a fotky nacvakala Lulla. S pozdravom váš Boardlife.sk

Viac fotiek od Lully nájdete vo ::: fotogalérii :::

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!