DC Helter Skelter 2023 – snowboaridng ešte stále žije!
Pondelok 17. Apríla 2023
Autor: Boardlife
Foto-video: Mate, Kvetko
0 komentárov

DC Helter Skelter 2023 – snowboaridng ešte stále žije!

To bola ale jazda! DC Helter Skelter 2023 odjazdení, no vo mne je kopec zážitkov. Po tom, aká bola zima a aké sú podmienky pre snowboardingu na Slovensku je super, že tu máme akciu akou je DC Helter Skelter. Pre toho, čo nevie o čo ide. Kombinácia banked slalomu a slopestyle preteku za uvoľnenej atmosféry bez stresu. A hlavne s kamošmi na top trati.

Nebudem tu písať litánie, aj tak čítať nie je moderné. Obrovské ďakujem patrí chalanom zo Snowparku Jasná, že znova postavili skvelú trať. Naozaj snehu nebolo veľa, bral sa odkiaľ sa len dalo. Každopádne sa s ňou vyhrali. Nedostatok snehu spôsobil aj posunutie tradičného štartu o pár desiatok metrov nižšie. A teraz k trati. Obrovské, prísne a naozaj klopené klopenky v počte štyri kusy, bočná vyhadzovačka, následne dva skoky, široká kinknutá bedňa, klopenka a ďalší side jump. Záver tvorila snehová pyroška a dve rúry naprieč. Rýchla trať, ktorú sa aj s freestylom dalo zdolať do minúty.

Je super, že sa každý rok chalani zo snowparku Jasná snažia budovať niečo nové, kreatívne, niečo, čo tu ešte nebolo. Na štart sa postavilo vyše 70 jazdcov rôznych vekov (najstarší mal 71. rokov a najmladší tuším 6.). Chalani, baby, deti a hlavne legendy v zrelom veku. Nepoznám ani jednu akciu na Slovensku, kde by sa komunita stretávala v takom počte. Legendy, ktoré formovali slovenský snowboarding od 90. rokov. Menovať veľmi nechcem, náhodou by som na niekoho zabudol a už by bolo zle. Potešil aj príchod momentálne najlepšieho slovenského freestylera Sama Jaroša, ktorý dorazil priamo z Laaxu. Dokonca prišlo aj zopár Poliakov a Britov a jedne naturalizovaný Rakušan Roman.

Kvalifikácia sa jazdila na jedno kolo. Go Big, alebo ic sadzic. Stratégia hrala značnú úlohu. Napáliť to a ísť na istotu? Alebo rotovať a riskovať? Niekto tak, niekto inak. Do finále postúpilo 12 chalanov a 3 baby. Z báb mala smolu horúca kandidátka na víťazstvo Zuzka Medlová, ktorá pri skoku spadla a už sa nestačila rozbehnúť na druhý, čo ju stálo veľa sekúnd. Postúpili Lenka Mandulová, Dagmara Piechowicz (PL) a Lara Sofia Banášová. V chalanskej kategórie to bol obrovský boj o postupové miesta. Večný boj východu a západu, potmehútsky úsmev stredu..... Čo ti poviem, obrovská rivalita, ale kamarátstvo v srdci.

Časové rozdiely hlavne v prvej tretine výsledkov boli minimálne, rozhodovali desatiny sekundy. Dvanástka postupujúcich bola nasledovná: Tomáš Lančarič, Janko Antol, Maťo Blaško, Juro Kerpčár, David Hovanec, Jakub Brziak, Marek Kríž, Dušan Bízik, Martin Józsa, Tibor Rákoczi, Samo Jaroš a Boris Karolčík. Pred bránami ostali mená a legendy ako Peter „Kuko“ Pap, Roman Roth, Tomáš Hafner, Mišo Husár, Martin „Kriaky“ Petráš, Milan „Dróty“ Purdeš a ďalší. Niekto nenamazal, niekto prerotoval, niekto neustál, príčin bolo viacero. Veľké ďakujem všetkým, čo sa postavili na štart. Taktiež super vidieť, že ani mlaď sa nezľakla a prišla zabojovať. V juniorskej kategórii sa postavilo na štart 6 jazdcov a medzi nimi jedno dievča.

DC Helter Skelter nie je len o naháňaní sekúnd, ale hlavne o skvelej atmosfére na svahu a v parku. Tú umocňoval DJ Ľudko Snovák za gramcami, Jameson nalievajúci horúce a chladené drinky na povzbudenie, pivovar Garáž s ich skvelým pivkom, fantastické burgre od Ivanových Minútok a hlavne kopa kamošov. Dokonca sa objavila aj ďalšia slovenská legenda snowboardingu Jana Šeďová. Krásne to bolo všetko.

Poďme na finále. Dve jazdy. Niekto už s malým dopingom po pauze, ale to vôbec nevadí. Prvenstvo si podľa očakávania vyjazdil jeden z najrýchlejších, ale aj najfreestylovejších jazdcov dňa Samo Jaroš. Dalo sa to čakať, no jeho krásny štýl bol prudko pozerateľný a aj rotácie dávali zmysel. Druhý skončil Boris Karolčík, inak najrýchlejší jazdec celých pretekov. Tretie miesto bral lokál Tibor Rákoczi kombinujúc triky s rýchlou jazdou. Štvrté miesto išlo mladému Martinovi Jószovi. Piaty skončil Dušan Bízik, za ním Marek Kríž, Jakub Brziak, Dávid Hovanec, Juraj Kerpčár, Martin Blaško, Ján Antol a na záver najstarší finalista Tomáš Lančarič.

Najlepšou babou sa stala Dagmara Piechowicz, pred druhou Lenkou Mandulovou a treťou Larou Sofiou Benášovou. Najlepším juniorom sa stal Samuel Špirka a najlepšou juniorkou Ela Gorcsosová. Sláva víťazom, česť zúčastneným. Čerešničkou na Heltri bol Best Trick, ktorý sa odjazdil na trojspine. Flipy, 360 vo výške a diaľke. Nádherná podívaná. Krása snowboardingu.

Po oficialitách, ďalších drinkoch sa zabávalo na kopci až do úplného záveru. Super atmoška, ako som už niekoľko krát spomenul. Ako hovorí kamarát Kriaky, „bol čas prísť, je čas odísť“ a tak sme sa pobrali zo svahu na hotel Liptov, kde zábava pokračovala v Retro Bare do ranných hodín. Ale to je už iný príbeh.

Veľké ďakujem hlavne organizátorom, šejprom zo Snowparku Jasná, stredisku Jasná, obci Demänovská dolina, sponzorom, ktorí ešte veria v čaro slovenského snowboardingu DC Shoes, Vom Zipper, Union a vlastne všetkým, čo za akciou stáli či už na štarte, na registrácii, za stopkami a neskromne aj v ratraku a s lopatou v ruke. Vidíme sa budúci rok!

Kompletné výsledky nájdeš v našej správe.

Foto: Mate & Kvetko

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: dc helter skelter jasna

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!