Utorok 29. Januára 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla, Števo Kurilla
0 komentárov

SAS Snowboard Tour 2013 Donovaly – Kráska a zviera

Nová sezóna, nový rok, nové zameranie snowbardových súťaží. Neviem, či prvé kolo snowboardovej tour v roku 2013 na Donovaloch bolo niečím počarené, či to bolo tým, že sa konali ďalšie akcie, alebo vlastne úplne niečím iným, ale mám zlý pocit. Teda aspoň z polovice. Prečo? Dočítajme sa ďalej.

SAS Donovaly 2013

Sobota 26. januára patrila pohárovému slopestyle na Donovaloch. Ako to už býva zvykom, Donky sú známe svojimi viacerými skokmi v línii. Tak tomu bolo aj tentoraz. V parku nájdeme viacero skokov, no jazdili sa len tri najväčšie. Prvý cca 5m table, druhý cca 10m table a tretí cca 13m table. Tu nastáva prvý problém. Nevyjazdenosť väčšiny slovenských riders. Len veľmi málo z nich trávi posledné mesiace v roku na ľadovcoch, len málo z nich ide za skokmi niekam do zahraničia, ešte pred tým, ako vyrastú doma. Potom to ide ťažko a pribúdajú zranenia. Na Slovensku neexistuje postupnosť vo výstavbe skokov. Postaví sa cca 5 metrový a do týždňa dva a pol násobný. Nevyjazdení, nahecovaní = veľká pravdepodobnosť zranenia. Vráťme sa však na začiatok.

Registrácia a prvý mierny šok. 17 registrovaných chalanov. (Ženská a detská kategória sa išli na druhý deň v nedeľu). Kde sú všetci? Zjazdujú na doraz? Alebo sa chceli pripraviť na skákanie v meste? Netuším. Apropo, pred časom prebehla v médiách správa o tom, že snowboarding vymiera. Áno! Ale nie obyčajný snowboarding, ale súťažný a na Slovensku. Odchádza (pardon, už dávno odišla) staršia generácia, ktorá istý čas ťahala súťaže, nemá nástupcov (resp. je ich málo) a potom to tak aj vyzerá. 17 registrovaných riderov na preteku s 1.000 € prize money, na preteku kde sú tri skoky v línii, na preteku, z ktorého taktiež vzíde Majster Slovenska. Žalostne málo. Ešte k tomu trojica českých riders a dvaja Poliaci. Cakomprask dvanásť registrovaných Slovákov. Maťo Blaško sa zranil pri tréningu a Peter Baláž neštartoval. Takže desať jazdiacich. Našťastie som starší a pamätám si účasť štyridsiatky riderov. Bejvávalo.

Naspäť na Donovaly. 12 riderov pripravených pobiť sa o liter. Najväčším esom bol Tomasz Wolak, ktorého poznám z viacerých súťaží. Tomasz priniesol aj kamoša. Ďalšími kandidátmi boli mladí rideri z Čiech. Daniel a brat Ondrej Porkertovci. Taktiež ich poznám nejaký ten čas a najlepší dojem zanechali z minulých ročníkov Quiksilver Snow Jamu, kde nemali rešpekt pred poctivým 17 metrovým kickrom. Tretím Čechom na štartovke bol Tomáš Král. No a čo naši? Chýbať nesmel Matej Matys a Kubo Brziak. Navrátilci z USA. Bol som zvedavý na ich nové triky, štýl. Ďalej sa zúčastnil Matej Dolník, Filip Ponechal, Boris Karolčík, Rado Dubový a ďalší. Medi nimi sa objavilo zopár nových mien.

Kvalifikácia. Strach a hrôza, až na zopár výnimiek. Je mi až smiešne písať, že na postup do finále stačí na pohárových pretekoch zajazdiť Cab 180 na prvom, Fs 360 na druhom a Bs 360 na treťom skoku. To by rider postupoval z piateho miesta. No nič, poďme na tie svetlejšie stránky. Matej Matys s vychytaným underflipom, BS 720 na druhom v štýle. Ondrej Porkert grabovaný Cab 540, veľké no negrabované trojky. Kubo Brziak s asi najštýlovejšou Fs 360. No jednoznačne najlepší z kvalifikácie bol Tomasz Wolak. SwBs 540, Bs 360 a Fs 720 nádhera a na čisto. Postúpiť sa nepodarilo Dubovému, Karolčíkovi, Bízikovi, Dolníkovi.

Finále sa jazdilo znova na dve jazdy z ktorých sa počítala tá lepšia. Prvé miesto bolo jasné už od začiatku, aj keď Matej Matys skúšal zdramatizovať poradie. Tomasz Wolak ukázal všetkým, že poľské potraviny nemajú nič spoločné s poľským snowboardingom. Nacápal SwBs 540, Bs 360 a Fs 720. Druhé miesto bral Matej Matys, ktorému vyšli aspoň dva triky na čistotku. Tretí skončil Kubo Brziak, ktorý sa do poslednej jazdy bil so štvrtým Danom Porkertom. Piate miesto taktiež do Čiech a to Ondrejovi Porkertovi. Šiesty skončil Michal Bencúr, ktorý ukázal že aj s 360 rotáciou sa dá jazdiť. Toto bol záver mužského finále, jazdci dostali diplomy, časť peňazí a dovidenia. Kompeltné výsledky TU.

Women, Rookie a Groms Snowboard Tour 2013

Druhý deň patril slečnám, deťom a juniorom. Aspoň v nedeľu bola situácia o niečo lepšia. 11 prihlásených riderov v juniorskej kategórii a traja v detskej (do 15 rokov). Báb bolo taktiež slušné množstvo a to 13. Organizátori zvolili pre nedeľné jazdenie jibovú časť, kde sa hodnotili dve ľubovoľné prekážky a k tomu aj dva najmenšie skoky. Počas jazdenia si mohli diváci vypočuť niečo od Dj Luckyho, alebo zapožičať Sims dosku. Počasie o niečo studenšie a ani to slnko nechcelo vykuknúť. Všetky tri kategórie jazdili dokopy a tak všetko plynulo ako malo. Systém podobný ako u mužov, dve jazdy, lepšia sa počítala.

Do finále z juniorskej a ženskej kategórie postúpili: Bratia Porkertovci, Karolčík, Janík, Juro Kerpčár, Bílek a Lukáš Droppa. U báb to boli Zuzka Medlová, Maťa Molnárová, Dominika „Jenny“ Králiková, Salomonsová, Souhradová a Tinka Droppová. Grooms do 15 rokov skončili v kvalifikácii v nasledovnom poradí. 1. Samuel Jaroš, ktorý po zranení zajazdil husto, 2. David Trnovský, ktorý mal smolu, že mu v jednej jazde vyšiel jib a v druhej skoky. 3. miesto Andrej Ondrejovič. Treba však pochváliť každého ridera a riderku, čo sa do preteku prihlásili. Nezľakli sa a určite sa na nich teším v budúcnosti. Prekvapili hlavne baby, ktoré sa vedeli prísť v hojnom počte.

Finále baby odjazdili v šestici a chalani siedmi. Baby sa nezľakli a vidieť bolo niekoľko štýlových trikov ako na jiboch, tak aj na skokoch. Kto si myslel, že sa bude len airovať, bol na omyle. V jibovej sekcii sa najviac darilo Jenny Králikovej a na skokoch Zuzke Medlovej. U chalanov bol jibing vyrovnanejší, no rozhodovali skoky v ktorých jasne dominovali bratia Porkertovci. No medzi nich sa stihol vtesnať Lukáš Droppa. Vo finále bolo vidieť rotácie ako SwBs 540, Cab 720, Bs 720 a veľa ďalších. Na detskú kategóriu vysoký level. Kompletné výsledky si môžete pozrieť v našej správe.

Čo na záver? Znova sme sa stretli, odpálili prvý pohárový pretek. V sobotu prebehla mužská kategória, ktorá mala byť to najlepšie čo doma máme. Ako to dopadlo, už viete. Našťastie prebehli na druhý deň detská, ženská a juniorská kategória. Prihliadnuc na vek a vyjazdenosť sa na riderov a riderky dalo pozerať.

Dúfame, že trend bude pokračovať a už o rok príde nová vlna riderov. Uvidíme. Dúfame, že chalani ktorým sobota nevyšla, mali len krátky pokles výkonnosti a na ďalších pretekoch vo Valči sa dočkáme snowboardingu, ktorý poteší oči aj dušu. Aby sme nezabudli, zo soboty na nedeľu prebehla afterparty, ktorej sa zúčastnilo viacero jazdcov. Podľa slov zúčastnených veľká švanda do rána. To je však iný príbeh.

Vidíme sa 2.2. a 3.2. 2013 vo Valčianskej doline, kde prebehnú mužská, ženská, detská a juniorská kategória. Kompletné výsledky SAS Snowboard Tour 2013 a SAS Women, Kids, Grooms Snowboard Tour 2013 nájdete v správach. Teraz už fotky od Lully a video od nového snowboardového kameramana so zlozvykmi z leta – Števa Kurillu. (Vieme, že nie je nič extra, ale Števo sa učí novému, bol 1x na snb súťaži a musí si zvykať, že sa všetko nedeje na 50 m2, nabudúce to bude isto oveľa lepšie.)

Copyright © boardlife.sk s.r.o.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!