Pondelok 06. Júna 2011
Autor: Mišo Csáder
Foto-video: Mišo Csáder
0 komentárov

Sezóna v zahraničnom snowparku v podaní Slováka

Že sa kvalitné snowparky budujú aj za hranicami našej krásnej krajiny je dobre známe. Občas sa v ňom objaví aj Slovák, spolupodieľajúci sa na zveľaďovaní snowparku. Napríklad taká Baša Števulová šejpovala v Söldene, tak isto aj Martin „Trabi“ Horička v Les 2 Alpes. Neboli to len oni.

Blue Tomato snowpark Stuhleck je park v stredisku Stuhleck, vzdialeného od Bratislavy cca. 150km, ktorý zaznamenal v posledných dvoch rokoch nemalý progres. Mal som možnosť sa na tom podieľať a stráviť na Stuhlecku už druhú sezónu, čomu som sa pochopiteľne veľmi tešil. Sezóna začala veľmi sľubne, keď začiatkom decembra slušne nasnežilo a teploty sa držali pod nulou, čo umožňovalo produkovať aj technický sneh. Park sa samozrejme začal zasnežovať o pár dní neskôr ako zjazdovky, ale veľmi výdatne, najmä v dolnej polovici parku. Toto boli dôvody, ktoré nám umožnili budovať park v mesačnom predstihu oproti minulému roku.

Začali sme bedňami a postupne pribúdali raily, skoky a rúry. Tieto dni bola celkom makačka, čoho výsledkom bolo okolo 30 osadených prekážok, ktorých setup sa z času na čas menil. Potom nastal pre mňa vcelku príjemný denný stereotyp spočívajúci v nasadnutí na lanovku, shapovaní, chill v búde a zvyšok dňa jazdenie. Pracovné dni bolo cez deň v parku celkom prázdno, ale o to viac ľudí chodilo jazdiť na večerné, kde to často žilo. A potom samozrejme víkendy a prázdniny, keď pravidelne dochádzali Láďovci s deckami, tak ako aj Mišo Nhz so svojimi a miestni atléti. Bolo tu k videniu mocné jazdenie chalanov ako Marc Swoboda, Gerald Fuchs, Clemens Schattschneider, Mike Cassanova, Seppi Scholler, Rudi Janda, Roli Scharmer, Karli Terzer, Dominik Wagner,atď. Radosť pozerať a učiť sa.

Osobne ma najviac oslovila neuveriteľná ľahkosť a štýl Clemensa, ktorému sezóna vyšla veľmi slušne, keď okrem iného vyhral svetový pohár v slopestyle/big air, k čomu asi netreba nič dodávať. Husté triky a veľmi prijemný charakter Marca, rozmanitosť a originalita trikov od Casanovu, ktorý k nám zavítal na tri dni asi týždeň po dominancií vo finále Nike 6.0 stairset battle.

Počas sezóny nás čakali tri eventy a samozrejme shootingy, denné campy a občasné test centrum, kde si mohli jazdci vyskúšať hardware od rôznych výrobcov. Ako prvá akcia nás čakala posledná zastávka Nike 6.0 stairset battle tour. Keď prišiel ráno o siedmej kamión s rozloženým stairsetom, bolo jasné, že to bude na dlho. Najhoršia prekážka na osadenie. Nie len samotná váha jednotlivých častí, ale najmä finálna montáž, kvôli ktorej sa dookola popod stairset muselo vykopať osem dier veľkosti človeka aby sa zospodu dotiahol skrutkami. Ešte po minulodňovom výjazde do Viedne a návrate o 6 ráno značne spoločensky unavený. Peklo. Samotný event prebehol úspešne. Išlo v podstate o best trick jam, kde to hrotili nie len rakúski borci, ale aj borci slovenskí. Roman Röth, ktorý sa prebojoval do finále v silnej konkurencii.

Pojazdil aj Blcha, ktorý zajazdil solídne, Dedina a Gabo Špalek. Víťazstvo putovalo do Nemecka, čo ma osobne mrzelo, lebo som to prial jednému z našich teamriderov, ktorí síce skončili na druhom a treťom mieste, ale nekvalifikovali sa do veľkého finále. Víťaz putoval do finále, konané ako predkrm pred Air & Style. Samotný stairset, tak ako na všetkých zastávkach tour, ostal na Stuhlecku k dispozícii zbytok sezóny. Potom koncom februára sme hostili bohužiaľ len jednodňový Roxy camp, kde sa po parku premávalo zhruba 30 jazdu chtivých dievčat pod dozorom štyroch roxy girls. Pekné. Po dvoch týždňoch nasledovalo finále East cupu, ktoré sa jazdilo na bedni a kickroch. Registroval sa aj Blcha a Dróty, ktorí obaja postúpili do finále. Dróty si vyjazdil druhé miesto s trikmi bs7, fs7 a bs rodeo a Blcha sa do prvej trojky s trikmi fs7 a cab 7 tentokrát nezmestil.

VIAC FOTIEK SAMOZREJME AKO VŽDY V ::: GALĚRII ::: 

Prebehli ďalšie dva týždne a začala sa príprava setupu na jednu zo zastávok Volcom peanutbutter rail jamu. Dali sme hlavy dokopy a osadili celkom zaujímavý a vôbec nie ľahký setup, s ktorým si najlepšie poradil Marc Swoboda. Triky ako fs hardway3 do nosepressu, switch hardway3 do grindu a pod. nedokázal prejazdiť ani druhý Clemens a tretí Seppi Scholler. V juniorskej kategórií sa zúčastnil aj Matej Bednár z Frontline snb team a vyjazdil si pekné tretie miesto, čím sa kvalifikoval do finále v Laaxe. Osobne túto akciu hodnotím ako najlepšiu za sezónu hlavne kvôli veľmi vysokej úrovne jazdenia a celkovej atmosfére počas príprav aj samotného eventu.

Po poslednom evente a po zrušení večerného nastali dva týždne ťažkej pohody, slnečného počasia, intenzívnejšieho jazdenia a grilovania. Vyvalený na lehátku som sledoval ako chalani z Bamboo production naháňali posledné sezónne zábery do svojich videoprofilov, Fuchsi sa flákal v Andorre, Rob pre zmenu v USA a my sme sa pomaly pripravovali na koniec parkovej sezóny na Stuhlecku. Sneh pod vlekom sa roztopil ako prvý, čo znamenalo zatvorenie parku a pre nás finálnu session v ešte pojazdnej dolnej polovici parku spolu s Dominikom Wagnerom a Karlim, ktorý zaznamenal za posledné dva roky veľký progres na railoch. Keďže som tam ostal sám, spratávanie všetkých railov a boxov nebolo vôbec ľahké a nebyť maďarského rastamana, ktorý mi výdatne helfol, by som to sám s ratrakárom nezvládol. (dik Ivo) Posledné upratovačky v búde a v parku, balenie, lúčenie a smer BA medzi ľudí.

Blue tomato snowpark Stuhleck má v pláne naďalej rásť, hlavne čo sa týka skokov, ktoré sú najslabšou časťou parku. Na niečo také by trebalo väčšiu rozlohu parku a väčší budget. Rob, manager parku, spolu s majiteľom strávili koncom sezóny nejaký čas v USA, kde si išli vyslovene checknúť snowparky. Tak uvidíme a tešme sa spoločne na to, čo nás bude čakať v nadchádzajúcich sezónach v jednom z najväčších rail parkov súčasnosti v Rakúsku.

Peace&love

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!