Sony Xperia Snowboard Fest 2015 – 15. rokov a stále na vrchole!
Utorok 24. Februára 2015
Autor: Boardlife
Foto-video: Kubo Krížo, Photopablito, Števo Kurilla
0 komentárov

Sony Xperia Snowboard Fest 2015 – 15. rokov a stále na vrchole!

Kto by povedal, že nejaká slovenská snowboardová akcia bude oslavovať 15 rokov. V týchto ťažkých časoch, kedy je snowboarding asi tým posledným, na čo ostávajú slovenským strediskám peniaze. Napriek tomu tu máme 15. výročie akcie, ktorej sa zúčastňujú skvelí európski jazdci, lieta sa na unikátnom skoku, ako je to možné?

Bude to ľuďmi. Keď chýbajú peniaze, alebo prístup, alebo hocičo, dobrí ľudia sa vždy postarajú o to, aby ich myšlienka nezanikla po zopár polenách pod nohami. A tak sme sa stretli 13. a 14. februára na Štrbskom Plese, kde vyrástol krásny kicker s table 20 metrov. Ideme na to! Sony Xperia Snowboard Fest 2015!!!

Perinbaba a aj stredisko Štrbské Pleso sa postarali o poriadnu nádielku snehu. 5000 metrov kubických snehu, je riadna masa! O skok sa postaral ten najpovolanejší – Ľudko Snovák a zvolil čisté číslo. 20m table je slušná doska. Prví riders začali prichádzať už vo štvrtok, no program Snowboard Festu začínal oficiálne v piatok večer tréningom a večernou žúrkou Red Bull Silent Disco. Tréning prebiehal za svetiel z reflektorov a účasti viacerých riders. Úvodný speed check, vychtať si ideálnu rýchlosť. Zatiaľ sme žiadne zásadné triky nevideli, jazdci sa len zoznamovali so skokom.

Pokračujeme na Silent Disco. Viacerí jazdci zo zahraničia sa ma pýtali, „pre Boha, to čo je za diskotéku so slúchadlami“. No ja som už vedel, že sa budú zabávať. Tak aj bolo, vidieť vysmiatych Talianov, Slovincov, ale aj severanov so slúchadlami na ušiach tancovať si nenechalo ujsť viacero z vás. Prvý veľký žúr a náklad od netradičnej dvojice Škrupa a Laciho Strika. Púšťali sa vypalovačky hiphopového razenia, no občas prišlo aj niečo tvrdšieho v podobe R.A.T.M., alebo Prodigy.

Sobotné ráno bolo pre viacerých z nás riadne ťažké. Prichádzam sa pozrieť k babám na registračku. Pribúdajú ďalší a ďalší jazdci. Poďme sa na nich pozrieť. Štvorica Fínov, šestica Nórov, dvaja Švédi, Brit, Juhoafričan, Slovinci, Česi, Rakúšania, vysmiati Taliani, Poliaci, Frantík, Švajčiari. A kde sú Slováci? Nevieme. Matej Matys, pravidelný účastník Festu je zranený, ostatí sú nevedno kde. Nebudem rozpitvávať prečo nejazdil žiadny Slovák. Odpoveď na túto otázku každý, čo sa aspoň trocha zaujíma o slovenský snowboarding, pozná. Žijeme v realite a tá bola taká, že štartová súpiska obsahovala kopec skvelých zahraničných jazdcov, od ktorých sa očakávali výkony na hranici smrti!

Deň D začínal aktivitami pre najmladších. Young Stars – snowboardová škôlka s troma top inštruktormi Bašou Števulovou, Martinom „Kriakym“ Petrášom a Jurajom Boďom. Veľká zábava na malom svahu, začiatky snowboardingu a krásny deň nie len pre deti, ale aj ich rodičov. Aby som nezabudol na počasie, to je mega dôležité. Tentoraz Snowboard Festu prialo. Slnko, bez oblakov, teplota okolo 0°C, slabulinký vietor. Ideálne! Cez deň to bolo na mikinu, no večer prituhlo. Kto nemal dieťa, mohol sa venovať jazdeniu na Štrbskom Plese, alebo konzumácii povzbudzujúcich nápojov Red Bullu, Jägermeistru, pivku Desperado, alebo aj iným. Do nálady hral Apko na veľkom Jägermeister Tatra stage. Naskytla sa aj super možnosť otestovať dosky DC Snowboards z modelovej rady 15/16. A to samozrejme zadarmo. Celý deň v pohode, bez stresov. Dokonca aj organizátori boli o čosi viac uvoľnenejší. Skok pred kvalifikáciou prešiel mini úpravičkou kedy sa ručne dohladil a mohlo sa ísť na kvalifikáciu.

Tak ako po minulé roky, kvalifikačným kritériom bola rotácia o 720°. Splnilo ju 27 riderov, teda všetci, čo sa nezranili. Juhoafrický rider Luke Dutton si išiel pozrieť nemocnicu v Poprade. Už v kvalifikácii sme videli nejaký ten double cork, alebo hustejšiu rotáciu. Niekoľko jazdcov si dávalo na čas a svoje 7dvojky jazdilo v posledných minútach. Semifinále už nebolo med lízať v rotácii o 720! Tam sa už lietalo v omnoho väčších rotáciách. Bolo vidieť nie len Fs 900°, SwBs 720°, Bs 900°, Cab 900°, Sw Bs 900° ale hlavne minimálne 9x Bs 1080° double cork k tomu sa pridali aj nejaké tie Fs 1080°double a parádne semifinále na konci.

Chvíľku oddychu na guláš, čaj, alebo len taký chill a mohlo sa ísť na finále. 10 postupujúcich, 10 najlepších - Kalle Järvilehto (FIN), Rowan Coultas (GBR), Tuomas Pohjonen (FIN), Markus Mathis (SUI), Aljosa Krivec (SLO), Marius Bakken (NOR), Nuutti Niemelä (FIN), Martin Sire (NOR), Boris Mouton (FRA) a Markus Olimstad (NOR). Tesne pred bránami finále ostali aj hviezdy ako Jorn Simen Aaboe, Honza Nečas, bratia Porkertovci, Dušan Kríž a ďalší. Jednoducho im skok nesadol, neboli v top forme a do finále nepostúpili. To však neznamená, že nejazdili kvalitne, len bolo lepších 10 riderov.

Bubnová show, svetlice, štípajúci mráz a tri jazdy pre každého ridera vo finále. Do hodnotenia sa rátali dve rozdielne. Judging mal pod patronátom tentoraz Julien Haricot, bývalý jazdec, ktorého ste v roku 2010 mohli vidieť na Štrbskom Plese, teraz judge. Asistovali mu Jacek Milas z Poľska a Kristián Tomančík s Mišom Chovanom zo Slovenska. Poďme na jazdenie. Veľké množstvo double corkov v 10-tke, štýlové dvojgraby, vysoké pecky, ale aj viacero revertov, ktoré jazdcom zrážali body za hodnotenie. Najlepšie sa s podmienkami vysporiadal fínsky rider Kalle Järvilehto a vyhral parádny mobil Sony Xperia, časť z prizemoney a to 3.500 USD + body do WST. Na druhom mieste skončil Brit Rowan Coultas a tretí znova Fín Tuomas Pohjonen.

Okamžité vyhlásenie, odovzdávanie cien a striekanie šampanského kade tade. Veľkolepý záver športovej časti Sony Xperia Snowboard Festu 2015. Uff, bola to pecka! Množstvo trikov, ktoré znova tak skoro na Slovensku neuvidíte, štýl, ktorému by mohlo pričuchnúť viacej slovenských riderov, skvelá atmosféra a kopec ďalšieho. Ďakujeme za 15. rokov progresu a možnosti vidieť top snowboarding aj na Slovensku. Povinnosti tým pádom skončili, ide sa ma party. Najprv dobrá večera a šup ho do starej telocvične na náklad beatov a hudby. Tancuje sa o 100-6, hrajú Aquamen, Dj Yanko Král, Emonoiz Boyz. Vrtíme sa a smejeme. Vidieť ako SBS kár zdvíha breakujúceho Škrupa na nohy je nezabudnuteľné.......

Tak ešte raz ďakujeme každému, čo sa nejako pričinili nie len o tento, ale aj tie predchádzajúce ročníky Snowboard Festu a dúfame, že sa vidíme o rok.

Foto: Kubo Krížo, Pavol Hán, video: Štefan Kurilla, Martin Mikl a dron

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!