Alexandra Uzik - Rockaway Beach, New York
Streda 31. Mája 2017
Autor: Alexandra Uzik
Foto-video: Alexandra Uzik, Katarína Hybenová
0 komentárov

Alexandra Uzik - Rockaway Beach, New York

New York patrí medzi moje najúžasnejšie mestá, kde majú hádam asi všetko. Dokonca aj surferskú pláž. Rockaway Beach je moja obľúbená newyorská pláž a v mojom surferskom srdci bude mať vždy čestné miesto. K surfingu som mala blízko už dlhšiu dobu, ale až tu v mojej hlave skrsla myšlienka byť surf fotografkou. Moje prvé surf fotky pochádzajú práve z tejto pláže a môžem smelo povedať, že tu všetko začalo.

Podmienky na surfovanie nie sú ani zďaleka ideálne a surferi sú tu skôr rekreační ako profesionálni, čo potom pre surf fotografa môže byť veľkou výzvou. Napriek tomu má Rockaway Beach svoje čaro. Zvyčajne býva ponorená do tajomného oparu, ktorý dodáva fotke zvláštnu atmosféru. Takisto východ a západ slnka dokážu túto skôr šedú pláž rozjasniť a pekne zafarbiť.

Surfuje sa tu po celý rok čí páli slnko, alebo padá sneh. Pre mňa dosť nepochopiteľné, avšak newyorským surferom zjavne mráz a zima vôbec nevadia. Teplota vody je v tomto období okolo 16 °C a teplota vzduchu zvykne byť o 5 - 10 °C menej ako v meste. Verní surferi prichádzajú už zavčasu rána na tzv. Dawn Patrol, aby pred prácou chytili pár vĺn. Niektorí si popri svojmu klasickému bývaniu prenajmu v okolitých domoch izbu na prespanie, aby sa tak ráno vyhli zdĺhavému dochádzaniu. Podmienky na surfovanie sa tu líšia, zväčša sú vlny priemerné až malé. Avšak, niekedy vie swell príjemne prekvapiť.

Samotná pláž má úplne iný vibe ako uponáhľané veľkomesto. Je to skôr taký priateľský vibe. I keď niekto toho agresívneho Newyorčana v sebe nepotlačí, čo sa potom prejaví v preplnených lineupoch.

Rockaway Beach je najväčšia mestská pláž v Amerike a najbližšia surferská pláž od hektického Manhattanu. Nachádza sa na polostrove Rockaway, spadá pod newyorskú štvrť Queens a je obklopená Atlantickým oceánom. Je ľahko dostupná metrom, autobusom či trajektom a cesta z mesta vám môže zabrať niečo cez hodinu. A tak sa často stane, že v metre stretnem týpka so surfom. Je to dobré znamenie, lebo už mám aspoň jedného adepta na fotenie.

Je tu neustále sa rozrastajúca surferská komunita, pár surferských škôl a surf obchodov a plážové bary, kde sa stretávajú surferi. I keď tento článok mi príde skôr ako reklama na motoristickú značku než reportáž zachytávajúcu ozajstnú surferskú atmosféru na Rockaway Beach, napriek tomu vám priblíži moju obľúbenú newyorskú pláž.

Verím, že vás tento príspevok zaujal a pri vašej najbližšej návšteve New Yorku, určite zavítate aj na Rockaway Beach.

Viac z Rockaway čekuj na mojej webke alebo ma followuj na instagrame

Foto & text: Alexandra Uzik, záverečná Katarína Hybenová.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!