The Right Place – Nine Islands
Streda 11. Júla 2018
Autor: Michal Csáder
Foto-video: Jakub Sipos
0 komentárov

The Right Place – Nine Islands

Po čase strávenom na ostrove Sao Miguel na Azoroch prišla chuť objavovať ďalej a ísť sa pozrieť aj na ostatné ostrovy, nájsť nové miesta a vlny. Ani neviem prečo, ale mňa strašne bavia ostrovy, najmä menšie, kde sa viete dostať z juhu na sever a zo západu na východ behom pár hodín. Tak je možnosť surfovať každý deň celkom reálna.

Tak sme si dali s Kubim misiu spraviť z tejto cesty ďalší film The Right Place – Nine Islands, kde sme sa sústredili najmä na miestnych ľudí a environmentálne otázky nielen samotného súostrovia, ale aj otázkami globálneho charakteru, ktoré si myslíme, že sú dôležité.

Dokopy sme po celom Azorskom súostroví precestovali okolo 3500km. Presúvali sme sa hlavne trajektami, pešo a veľa stopovali. Dva krát sme leteli, pretože prvý krát sme zmeškali trajekt lebo sme si namiesto času odchodu zapamätali čas príchodu a iná cesta v najbližších dňoch nebola. Druhý prípad bol, že mali prísť krásne vlny a inak by sme ich nestihli. Počas ciest sme sa snažili nájsť a spoznať ľudí, ktorí by nám pasovali do našej koncepcie filmu a trošku ich vyspovedať na témy, s ktorými sme chceli pracovať.

Samozrejme veľa vecí sa vyvíjalo a formovalo počas jazdy, pretože isté okolnosti sa proste naplánovať nedajú. Hlavný faktor, podľa ktorého sme sa orientovali bolo počasie. Či už sa to týkalo svetla, vetra alebo oceánu, konkrétne vĺn. Počasie je na ostrovoch veľmi premenlivé a to nám diktovalo v podstate každý ďalší krok, čo je úžasné.

Filmom chceme, okrem surfovaia a cestovania, poukázať najmä na dôležité témy tejto doby cez rozhovory a myšlienky miestnych ľudí, ktorých spája predovšetkým surfing a oceán ako taký. Dokument prízvukuje dôležitosť starať sa o náš "domov", konať rozumne a zodpovedne voči prírode v zmysle "reduce, reuse, recycle". Na témy nadmernej spotreby, materializmu, prírody a dôležitosti človeka ako jednotlivca v otázke pomoci našej planéte, sa pozrieme z pohľadu miestnych ľudí. Od lokálneho shapera surfových dosiek a miestnych surferov, cez vegána až po fotografa National Geographic, ktorých spája ostrovný život a neustály kontakt s oceánom.

Text: Michal Csáder, Foto-video: Jakub Sipos

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: surf

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!