Sobota 27. Decembra 2008
Autor: Veronika Žilová

0 komentárov

Kitesurfing in Tarifa, the wind capital of Europe

Ešte v zime som sa stretla s Markom, chalanom, ktorý mi nadešene rozprával o kitesurfingu a snowkitingu. Marko jazdí už rok a pol a ide mu to tak, ako keby sa s Kite v rukách a surfom na nohách narodil. A to, že je to tak, som videla toto leto, keď som sa rozhodla vyskúšať, aké to je mať vietor vo vlasoch, na mieste, kde slnko svieti neuveriteľných 3000 hodín do roka.

Tarifa je mestečko, ktoré je najjužnejšou časťou Španielska (Punta de Tarifa), leží na pobreží Costa de la luz (slnečné pobrežie) v Andalúzii, presne na rozhraní Atlantického oceánu a Stredozemného mora, 14 km od severnej Afriky. Je to nádherný pohľad a klíma je príjemná v letných teplotách medzi 26 a 32 stupňov. Je to najmä vďaka vetru, ktorý fúkal skoro permanentne. Deň aj noc.

Vietor, ktorý sme tam zažili mal iba dve podoby. LEVANTE, čo je juho-východný vietor od Afriky, veľmi teplý a nárazový, niekedy v nárazoch až 100km/h, čo bolo niekedy aj komické chodiť po ulici. Vietor opačného smeru PONIENTE je západný, od Atlantického oceánu, vlhký, studený, prinášajúci oblačnosť a niekedy aj zrážky. Za nášho 3 mesačného pobytu sme zažili dážď len 2-krát.

V Tarife stabilne žije 17 tis. obyvateľov, no počas letnej sezóny prílivom všetkých milovníkov vetra stúpa tento počet až na neuveriteľných 80 tis. Jednoducho európsky raj na vietor, slnko a nočný život. Prekvapivo tu z domorodého obyvateľstva vedelo po Anglicky iba pár ľudí a tak každý, kto sem príde, je nútený sa naučiť po Španielsky, ak už náhodou tento jazyk neovláda.

Na Tarife sme sa ubytovali v maličkej ale útulnej izbičke a spred domu sme mali neskutočný výhľad na Afriku. Hneď ako sme prišli, ani sme sa nestihli vybaliť a už sme fúkali kite na pláži. Bolo to neskutočné. Všade plno kite. Vo vzduchu, zaparkovaných na piesku, až sa to spočítať nedalo. Ja som len pozorne počúvala prvé inštrukcie podané od Marka na jeho polceste do vody. Úsmev, s akým sa ponáhľal do vody, nevypovedal o jeho únave z cesty. A tak som si musela začať zvykať, že jeho: „idem na pol hoďky do vody“ sa menilo po vstupe do vody na 3 a viac hodín. Magnet, ktorý ho tam ťahal a výkony, ktoré podával, ma hecovali k tomu, aby som to skúsila. 

Tarifa je celá obkolesená plážami. Stačilo pár minút a hneď sa dalo vyvaľovať na maličkej pláži Paya Chica rodinného typu. Playa de los Lances je tam najdlhšia, začína už v centre a má 10 km. Pokračovanie pláže po pobreží v mene miestnych ako Playa Punta Paloma, končí bodom Punta Paloma, ktorý je posledným bodom, na ktorý sa môže odfúknutý kitesurfista silným a nevyspitateľným vetrom Levante dostať. Ak to nestihne, pred ním sa nachádza už len šíry Atlantický oceán a Amerika.

Nájsť na plážach babeny opaľujúce sa v bikinách alebo hore bez bol problém. Jedine keď nefúkalo a bolo ťažké bezvetrie, pláže namiesto kitesurfistov a windsurfistov naplnili worvane. A tak, znechutení bezvetrím, sme sa vyvalili do Chiringuita (plážového baru s véééééééééééľkými gaučíkmi) na chladený drink. Biely piesok, modré more, palmy... čo viac sa dá chcieť?? Priaznivý vietor...

A tak som sa rozhodla skúsiť aké to je. Dostať kurz. Naučiť sa pod odborným dohľadom všetko podstatné, je tá najlepšia voľba a potom už len zostáva trénovať a trénovať a zisťovať, že kitesurfing je šport, ktorý je v niektorých situáciách veľmi adrenalínový. A o to práve ide.

Môžem povedať, že kitesurfing je na začiatku nielen fyzicky a technicky, ale aj finančne náročný šport. V konečnom štádiu zabezpečenia všetkého potrebného vybavenia už nepotrebujete žiadne extra financie na to, aby ste si naplno užili jazdu na vode. Jednoducho sa dopravíte na miesto, nafúkte padák, dáte si neoprén a trapéz, naštartujete padák a môžete jazdiť. Cena celého vybavenia sa pohybuje podľa stupňa zdatnosti osoby, podmienok na jazdenie a značky, na ktorú stavíte. Ceny KITE, sa pohybuje od 500€ do 2000€, DOSKY sú v cenách od 400€ do 1000€, HARNESS sa dá kúpiť od 70€ do 200€ a kvalitný NEOPRÉN od 80€ do 300€. Preto je dobré kupovať second-hand, ale pri týchto kúpach treba dávať pozor od koho to kupujete a v akom je to stave.

Toto malé mestečko je prekvapivo rodiskom, bydliskom a tréningovým strediskom ľudí, čo majú vo svete kitesurfingu meno. Cez leto sme na pláži kedykoľvek stretli kiterov a kiterky ako Gisela Pulido (es), Angela Peral (es), Karolina Winkowsku (pl), Ania Grzelinsku (pl) či Kevin Langaree (ned).

V Tarife sa každoročne uskutočňujú rôzne súťaže ako The Red Bull Skyride Tarifa, BWIN Kitesurf Pro Competition, Telefónika Movistar Kite Pro World Kiteboard Championships. Poslednú spomenutú akciu sme zažili medzi 2. - 6. júlom, kde sa okrem predošlých spomenutých zúčastnili aj Aaron Hadlow (gb), Álvaro Onieva (es), a najznámejší Ruben Len10, šialenec, ktorého videá sa určite oplatí vidieť. Taktiež sa uskutočnila súťaž Strait of Gibraltar z Tangeru (Afrika) do Tarify(esp) s najrýchlejším časom 1h a 15 min.

Zúčastniť sa súťaže už len ako divák, je veľký zážitok, no ešte väčší je zažiť si afterparty. Movistar afterka prebehla v neskutočnom, pohodovom, trojposchodovom podniku menom Café Del Mar, kde sme sa napili až do neskorého rána, na každom poschodí vo veľkom bare, ktorý bol aj na streche. Plnka a zábava, akú sme ešte nezažili, ktorá pre problém absolútneho nedostatku akéhokoľvek alkoholu skončila ráno o šiestej. Keby tak nebolo, určite by pokračovala ešte dlhšie. Veď prečo nie. Do práce sa vstávalo až na 10:00. Po odpracovaní 4 hodín nasledovala 4-hodinová siesta a nástup do práce o 18:00 zase na 4 hodiny.

To bolo... medzi prácou, siestou, pohoda, len tak si človek odbehne, pojazdí, potom popracuje, ešte a má čas ísť na párty, a z celej tej opice sa vyspať.

Tarifa. Raj na zemi. Ťažko sa odchádza. Slnko. Voda. Pohoda. Kvalitné jedlo. Športové vyžitie. Každodenná zábava. Všetko, čo človeku vyčarí permanentný úsmev na tele a duši. Ťažko sa opisuje, treba zažiť. Ďakujeme a pozdravujeme team ludí z DragonKiteSchool (Mirku, Inga, Zany, Kacenu,...)

Tipy, ak pôjdete do Španielska:

  • Naučte sa aspoň základné frázy po španielsky, s angličtinou nepochodíte.
  • Už vopred si zajednajte ubytovanie.
  • Ak máte vlastné auto, môžete spávať aj v kempingu, a hlavne môžete navštevovať iné spoty.
  • Dá sa chodiť aj stopom alebo veľmi dobre zabezpečenými autobusovými spojmi.
  • Nebuďte prekvapení, keď pri hľadaní práce zistíte, že manažéri sú prítomní len v nočných hodinách.
  • Dobre a lacno sa dá najesť v domácich krčmičkách, kde sa podáva Tapas (typická domáca prímorská kuchyňa, kde dvaja ľudia aj s drinkom sa najedia za 7€).
  • Drinky, ktoré sa tam podávajú, treba zaručene ochutnať. Stojí to za to. Čistá Cuba.
  • Z množstva kite schools, ktoré tam sú, si vyberajte tie, ktoré majú sídlo priamo na pláži a dostatok certifikovaných inštruktorov s praxou.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!